Abuzurile Android și amenda imensă pe care o să o ia Google

de: Florin Cașotă
17 07. 2018

La mai mult de un an de când Uniunea Europeană a amendat Google cu 2,72 miliarde de dolari, comisarii de la UE se pregătesc să dea o amendă și mai mare. De data asta pentru abuzurile pe sistemul de operare Android.

Prima amendă mare pentru Google a venit pentru că gigantul american a folosit motorul de căutare pentru a-și promova serviciile în dauna altora similare. Amenda pe care Google ar putea să o primească acum poate ajunge până la 11 miliarde de dolari. Cel mai probabil aceasta nu va ajunge până la această sumă, dar va fi mai mare decât cea primită anul trecut.

De ce e Google în vizorul UE din cauza unui produs gratuit

În acest caz, Android e în vizor. Sistemul de operare e gratuit, dar Google impune niște condiții. Astfel, UE vrea să oprească asta. Mai jos ai explicate motivele.

De ce este acuzată Google? În urmă cu doi ani, UE a acuzat Google să se folosește de Android pentru a-și extinde dominanța de pe desktop pe mobile. Se pare că gigantul american le cere producătorilor de smartphone-uri care aleg Android să instaleze pe telefoane aplicațiile sale: browserul Chrome, ca motorul de căutare să fie presetat din fabrică pe Google Search etc. Drept urmare, UE consideră că astfel de acțiuni limitează competiția.

Google spune că nu oprește folosirea altor aplicații. Totuși, nu poți șterge aplicațiile preinstalate. Dar are dreptate cu ceva. A ajutat foarte mulți producători să lanseze telefoane ieftine și bune folosind sistemul de operare Android. Astfel crește competiția pentru Apple și sistemul de operare iOS.

Uniunea Europeană este de acord cu unele dintre aceste argumente. Contraatacă spunând că Google utilizează și motivări financiare pentru producători pentru a instala aplicațiile firmei americane. Drept urmare, șase din primele zece aplicații descărcate din Uniunea Europeană sunt aplicații Google. Startup-urile nu pot face față unei astfel de competiții, iar utilizatorii acceptă să folosească aplicațiile americanilor fără să se obosească să descarce altele.

[readmore]

Ce e în joc cu adevărat? Banii, în primul rând. Da, probabil amenda nu va afecta foarte mult veniturile de miliarde de dolari ale companiei. În al doilea rând, UE ar putea obliga Google să despartă aplicațiile sale de sistemul de operare Android.

Această decizie ar putea duce la scăderea cotei de piață a Google, chiar dacă multe dintre aplicațiile sale fac parte din obiceiurile zilnice a milioane de oameni. În plus, compania americană nu vrea să-i folosești aplicațiile doar pentru a-ți vinde reclamă, ci și pentru a aduna date despre utilizare și despre tine, ceea ce ar putea ajuta compania pe viitor să ofere servicii și aplicații noi sau mai bune.

Google încearcă orice ca să evite amenda. A făcut apel la decizia legată de amenda pentru motorul de căutare, dar compania este investigată și de alte abuzuri legate de publicitatea online.